Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Pilot residenties 2020 AiR Het Wilde Oosten

Een (Kunstenaars)Residentie ofwel Artist in Residence (AiR) is een plek waar kunstenaars een meestal vooraf bepaalde periode kunnen wonen en werken. De residentie biedt mogelijkheden voor onderlinge samenwerking, (zelf)onderzoek, focus op het eigen project, kennisuitwisselingen faciliteiten. Vaak is een residentie opgezet rondom een discipline/ thema.  Het Wilde Oosten wordt een mobiele residentie, alle kunstenaarsverblijven en de sanitaire voorzieningen komen op wielen te staan. De units (formaat schaftkeet met wanden van gerecyclede of eco-materialen) worden in een cirkel opgesteld. Een bekend beeld uit westerns; de opstelling van de huifkarren van de pioniers wanneer ze hun kamp opsloegen. De centrale ruimte die ontstaat wordt overkapt door middel van een paraplu-vorm bedekt met zonnepanelen en zal dienst doen als huiskamer annex werkplaats. 

De naam Het Wilde Oosten komt voort uit het idee om in de eerste jaren neer te strijken in het oostelijk deel van Noord-Brabant, in gebieden met (agrarische) leegstand en is een verwijzing naar de huifkarcirkel als inspiratiebron. Qua kunstdisciplines zal binnen Het Wilde Oosten in de beginperiode de focus liggen op ecologisch en alternatief bouwen en kunst in/met de natuur. De eerste lichting deelnemers zal zelf de opbouw van de mobiele verblijven ontwerpen en bouwen. Tijdens latere lichtingen zullen de deelnemers vrijer zijn in de invulling van hun residentieperiode, gedacht kan worden aan een thema per lichting en/of samenwerkingsverbanden met andere sociale en culturele instellingen. 

In de zomer van 2020 zal AiR Het Wilde Oosten beginnen met een pilotproject ondersteund door de Proeftuin Internationalisering van Regioprofiel Brabantstad en Fonds Pop-Up van de gemeente ‘s-Hertogenbosch.  

Binnen de pilot worden een tweetal residenties georganiseerd met internationale deelnemers: 

1.Research van biobased materials geschikt voor het Nederlandse klimaat o.l.v. Ana Lisa Alperovich teacher biobased materials o.m. aan Design Academy Eindhoven.  

2.Het bouwen van een prototype mobiele unit met behulp van de opgedane kennis van biobased materials uit de eerste residentieperiode. 

ARTOTS Melkfabriek Augustus 2020 

Residentie 1. zal plaatsvinden bij ARTOTS Melkfabriek van 10 tot en met 30 augustus, de afsluitende expo zal in het laatste weekend van augustus te bezoeken zijn.  
Zaterdag 29 augustus 2020 13:00-21:00 uur 
Zondag 30 augustus 2020 13:00-21:00 uur 

Contact: Marc Cuppens 06-28225273 (ook whatsapp) marccuppens@hotmail.com  

Stichting AiR Het Wilde Oosten KVK nr. 77923537 air.thewildeast@gmail.com 

Auteur: match10

Kunstruimte de Melkfabriek is een culturele plek in Den Bosch waar professionele kunstenaars terecht kunnen voor hun projecten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: