Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

BRABA ARTE FEMINA

BRABA _ ARTE _FEMINA            * De kleur van 13 vrouwen*

Sta je als vrouwelijke kunstenaar nog steeds op achterstand in het officiële kunstcircuit? Over genderongelijkheid in de beeldende kunst kan ik kort zijn: vrouwen zijn zwaar ondervertegenwoordigd in de kunstgeschiedenis. Voor wat betreft de hedendaagse kunst wordt er nog steeds ongelijkheid gevoeld, maar op een enkel onderzoek na is er nog geen helder beeld hoe substantieel dat is. En dan gaat het alleen om de cijfers. Betreft het verschil in exposure, in mogelijkheden in de top, in aankoopbeleid? Statistisch evenwicht lijkt mij een lastig uitgangspunt als het gaat om selecteren op technische en artistieke kwaliteit, urgentie, concepten, thema’s, techniek en idioom.

Toch organiseert beeldend kunstenaar en curator Florence Husen (Marrakech, 1952) in de Kunstruimte de Melkfabriek, s’-Hertogenbosch een expositie met alleen maar vrouwelijke kunstenaars. Niet vanuit een activistische of feministische houding of vanuit een politiek correcte keuze. Hoewel het promoten van vrouwelijke kunstenaars in haar ogen zeker geen kwaad kan, betreft het hier een specifieke groep van talentvolle kunstenaars, die haar tijdens haar werkzame leven hebben geïnspireerd, gemotiveerd en gesteund. “Geweldig hoe deze vrouwen mij versterken die laatste 36 jaren sinds ik in Brabant woon en werk! Juist voor deze meiden wil ik een podium creëren, iets wat zij verdienen door hun grote inzet voor de kunsten en hun medemensen om het leven veel mooier te maken.”

Mooier! In de vrij analytische beschrijving van hoe een kunsthistorische tekst tot stand komt, ontbreekt het woord mooi. In de vorige eeuw is het concept schoonheid verbonden aan het idealiseren van de werkelijkheid en op basis daarvan verdacht geworden. Maar ook technisch meesterschap en autonomie zijn criteria waarmee je als kunstenaar moet oppassen om door de huidige kunstelite serieus genomen te worden.

En daar ligt nu net het dilemma voor veel hedendaagse kunstenaars. In vrijheid scheppen en tegelijkertijd voldoen aan de huidige criteria van goede kunst. Kunst is zo veel, het gaat om verbeelding, inzicht en de wijze waarop hier vorm aan gegeven wordt.

Schoonheid hoeft de zeggingskracht niet te ondermijnen.

*De kleur van 13 vrouwen* belooft door de samenstelling van de groep een dwarsdoorsnede van toptalent uit de hedendaagse kunst. Talent dat zich mede onderscheid door technisch meesterschap in verschillende dimensies. En talent dat de noodzaak ziet om ook in moeilijke tijden hun nieuwste werk te laten zien, ook als het vanwege reisbeperkingen moet worden opgestuurd.

Liesbeth Schreuder en Florence Husen

Advertentie

Auteur: match10

Kunstruimte de Melkfabriek is een culturele plek in Den Bosch waar professionele kunstenaars terecht kunnen voor hun projecten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: