Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Forum

forum vrouwen in de kunst in de 21e eeuw.

Kitty Doomernik

Hoe ziet het huidige tijdperk van de vrouwelijke kunstenaar eruit? Kunstruimte de Melkfabriek houdt zondag 27 juni een debat over de vrouwelijke kunstenaar in de 21e eeuw. 

Om 15.00u spreekt Juul van Stokkom, kunstdocent en researcher, met een aantal kunstenaars uit de tentoonstelling _BRABA_ARTE_FEMINA, *De kleur van 13 vrouwen* over hun ervaringen als vrouw in de kunstwereld; een wereld waarin de vrouw nog steeds niet veel ruimte inneemt. Hierna zullen de kunstenaars samen met het publiek in gesprek over actuele vraagstukken rondom de huidige positie van vrouwelijke kunstenaars, aan de hand van stellingen. 

Ten slotte is er een feestelijke afsluiting van deze bijzondere expositie in een ingewikkelde tijd.

Vrouwen in de kunst; waarom is dit een actueel onderwerp?

Dat vrouwen weinig ruimte innemen in de kunstwereld blijkt o.a. uit een onderzoek van Mama Cash uit 2019, waarin werd aangetoond dat slechts 13% van de kunst in Nederlandse musea wordt vertegenwoordigd door vrouwen. Dit lage percentage geeft aanleiding tot gesprek. Beeldend kunstenaar en curator Florence Husen (Marrakech, 1952) biedt in de Kunstruimte de Melkfabriek, s’-Hertogenbosch een podium aan vrouwelijke kunstenaars. Met de 13 Brabantse vrouwen weet ze het percentage van 13% uit te dagen.

De expositie komt niet per definitie vanuit een activistische of feministische houding of vanuit een politiek correcte keuze.Het betreft hier een specifieke groep van talentvolle kunstenaars, die haar tijdens haar werkzame leven hebben geïnspireerd, gemotiveerd en gesteund. “Geweldig hoe deze vrouwen mij hebben versterkt die laatste 36 jaar dat ik in Brabant woon en werk! Juist voor deze meiden wil ik een podium creëren, iets wat zij verdienen door hun grote inzet voor de kunsten en hun medemensen om het leven zoveel mooier te maken.”  Florence Husen.

_BRABA_ARTE_FEMINA, *De kleur van 13 vrouwen* is een dwarsdoorsnede van toptalent uit de hedendaagse kunst. Talent dat zich mede onderscheidt door technisch meesterschap in verschillende dimensies. En talent dat de noodzaak ziet om ook in moeilijke tijden hun nieuwste werk te laten zien.

Wilt u dit debat bijwonen? 

Meld u aan door een mail te sturen naar: kunstruimtedemelkfabriek@gmail.com 

Ook bent u  van harte welkom de expositie te komen bezoeken van vrijdag tot en met zondag van 13-17u in Kunstruimte de Melkfabriek, Guldenvliesstraat 4, ‘s-Hertogenbosch.

Auteur: match10

Kunstruimte de Melkfabriek is een culturele plek in Den Bosch waar professionele kunstenaars terecht kunnen voor hun projecten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: