Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

The truth is a terrible lie

Ralph Posset exposeert in Kunstruimte De Melkfabriek een expositie die draait om het vinden van de waarheid. Of beter gezegd, de onmogelijke zoektocht naar de waarheid. Wat voor de èèn een absolute en hermetische waarheid is, is voor de ander een flagrante leugen. Met de coronatijd nog vers in het geheugen is dit mechanisme nog eens extra blootgelegd. De maatschappij is meer verdeeld in kampen dan ooit. En beide kampen claimen een alleenrecht op de waarheid. En zelfs het kamp dat volgens de wetenschappelijke onderzoeken in het ongelijk staat, zegt toch de absolute waarheid in pacht te hebben omdat alle rapporten die hun gedachtengoed niet onderschrijven volgens hen zijn gemanipuleerd door leugenaars met een dubbele agenda.

Een mechanisme dat in het verleden ook altijd al speelde maar nu hardnekkiger lijkt dan ooit.

Geloofsstromingen, sekten, politieke stromingen, dictators, koningen, keizers en andere machthebbers, ze hebben altijd baat bij een vervorming van de waarheid om hun wereldbeeld te ondersteunen of om hun machtsbasis in stand te houden. De waarheid als instrument voor het eigen gelijk. Terwijl het ‘eigen gelijk’ per definitie anders is dan de absolute waarheid. De absolute waarheid is sowieso een contradictio in terminis. De waarheid van vandaag kan zomaar de fictie van morgen zijn. Een duidelijk voorbeeld hiervan is het feit dat duizenden ketters in het verleden op de brandstapel zijn gegooid omdat ze claimden dat de aarde om de zon draait, terwijl de bijbel toch duidelijk stelt dat de zon om de aarde draait. Nu is er geen geloofsstroming meer te vinden die volhoudt dat de aarde niet om de zon draait.

In het kort kun je zeggen dat hoe meer men zich beroept op het bezitten van de waarheid, hoe leugenachtiger de boodschapper.

Deze mechanismen spelen in ieders leven. In de media, op het werk, in je sociale omgeving, in het dagdagelijkse leven en zeker ook in de kunst. 

Naast deze algemene constatering en analyse heeft dit thema voor Posset ook een persoonlijk tintje. Hij is opgegroeid in ‘De waarheid’. De term die Jehova’s Getuigen geven aan hun religieuze beweging. Zij zijn zo overtuigd van hun eigen gelijk dat ze zonder enige gene of twijfel hun kijk op de bijbel als absolute waarheid zien. Het feit dat ze in hun bestaansgeschiedenis al vele malen bakzeil hebben moeten halen omdat hun profetieën niet uitkwamen doet niets af van aan hun overtuiging. Wat natuurlijk vreemd is aangezien dé waarheid impliceert dat het onfeilbaar en hermetisch is.

Voor Posset was het als kind dus al snel duidelijk dat de waarheid blijkbaar fluïde is. Te herdefiniëren naar gelang je eigen opvatting en positie.

In mijn Possets werken zie je regelmatig een spel met de waarheid. Hij zet de kijker consequent op het verkeerde been, speelt met vastgeroeste patronen en trapt graag op lange tenen. Dit tot constante kwelling van de zelfgenoegzamen.

Posset exposeert van 3 t/19 septemberin de Melkfabriek. Een spel met waarheid, verdraaiingen van standaard denkpatronen en uitdagende stellingen.

Een expositie die speelt met waarheidvinding en leugens.

Kortom, een expositie die je gezien moet hebben.

De expositie is geopend op donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.30 uur.

De officiële opening zal plaatsvinden op zondag 5 september om 16.00 uur (vanwege de verwachte belangstelling moet u zich voor deze opening aanmelden via: management@ralphposset.com )

Auteur: match10

Kunstruimte de Melkfabriek is een culturele plek in Den Bosch waar professionele kunstenaars terecht kunnen voor hun projecten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: