Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Over de brug

ode aan de Moerputten

OVER DE BRUG
Ode aan de Moerputten – Ode aan Aad Treijtel

van 12 januari tot en met 22 januari in Kunstruimte de Melkfabriek.

opening; 12 jan 19;30u

Nu exact 10 jaar geleden overleed, volkomen onverwacht, Aad Treijtel, gerenommeerd kunstenaar/fotograaf, gevestigd in ‘s-Hertogenbosch. 

De meeste bekendheid kreeg hij door zijn uitgebreide foto-serie ‘Fotografieken’ waarin hij de fameuze monumentale Moerputtenbrug en het omliggende natuurgebied in beeld bracht. Met zijn weergaloze
abstracte foto’s van de brug van vóór de restauratie exposeerde hij onder meer in Het Noordbrabants Museum en op diverse locaties in Noord-Brabant en daarbuiten. In 2008 verscheen het boek ‘De Moerputtenbrug’ over de geschiedenis van het natuur- en
moerasgebied en de spoorbrug. In dit rijk geïllustreerde boek is het werk van Aad over deze brug uitvoerig gedocumenteerd.
In 2011 exposeerde Aad zijn foto’s in de galerie van het toen gloednieuwe Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ). Samen met zijn dochter Juul, edelsmid, die zich op haar beurt had laten inspireren door de fotografieken van haar vader, werd een imposante tentoonstelling
neergezet. De Moerputten, de brug en natuurgebied De Gement waren Aad’s inspiratiebron. 

Eduard Linders, beeldend kunstenaar, eveneens gevestigd in Den Bosch, raakte destijds met hem in gesprek hierover. Zijn abstracte landschappen waren eveneens geïnspireerd door hetzelfde
gebied, er waren duidelijk raakvlakken. Er volgden oriënterende gesprekken tussen beide kunstenaars over het plan om samen met vooral jonge kunstenaars een totaal-expositie over dit gebied op te zetten. Door het plotselinge overlijden van Aad zijn de plannen voor het
project nooit tot uitvoering kunnen komen.
Na 10 jaar heeft Eduard Linders de draad weer opgepakt. Het
waardevolle werk van Aad Treijtel mag niet vergeten worden.
Gesprekken met de partner van Aad leerden, dat er nog veel bekend en onbekend werk van Aad beschikbaar is. Vervolgens werd gezocht naar andere, vooral jonge en/of beginnende talentvolle kunstenaars, allemaal uit verschillende art-disciplines, die aantoonbaar belangstelling hadden voor dit gebied. Op deze manier is een gelegenheids-collectief van 10 kunstenaars ontstaan. Vanuit hun optiek zullen zij ieder hun eigen unieke bijdrage leveren, waardoor een veelzijdige en inspirerende expositie wordt neergezet.
Een ode aan De Moerputten, aan de brug en aan het omliggende natuurgebied, en zeker ook postuum een ode aan Aad Treijtel.

De expositie wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente ’s-Hertogenbosch. Officiele opening
Donderdag 12 januari om 19.30 uur (zaal open vanaf 18.00 uur)
De expositie zal officieel geopend worden door Jan van Heijningen, voormalig
gemeenteraadslid in ‘s-Hertogenbosch, betrokken bij culturele instellingen zoals Erfgoed Brabant en Het Zuidelijk Toneel.
Jan heeft zich destijds bijzonder beijverd voor het behoud van de Moerputtenbrug. Onlangs ontving hij hiervoor nog de Gouden Oorkonde van de Stichting Federatie Behoudt de Langstraat-Spoorbruggen (FBL).


Overige openingstijden van de expositie
Vrijdag 13 t/m zondag 15 januari van 12.00 tot 17.00 uur
Woensdag 18 t/m zondag 22 januari van 12.00 tot 17.00 uu

De deelnemende kunstenaars en wat zij laten zien
Aad Treijtel (1938 – 2012) => inspirator voor dit project, fotograaf
(fotografieken met de brug van vóór de restauratie als bron)
Eduard Linders (1952) => initiator van het project, schilder
(abstract geschilderde landschappen met de Moerputten/Gement als inspiratiebron)
Elvis Kaltofen (1990) => architecturaal maquettebouwer
(maquettes van de brug en omgeving, met bijzondere persoonlijke dimensies)
Janneke Camps (1979) => plantaardig vormgever
(plantaardige objecten met flora vanuit het gebied)
Jilles Feij (1998) => multi-disciplinair artiest, onlangs afgestudeerd aan de St. Joost
(fragiele tekeningen, uitgevoerd in zilvergrafiet)
Juul Treijtel (1970) => dochter van Aad, edelsmid
(sieraden in edelmetalen, geinspireeerd op het werk van haar vader)
Marieke van Heesbeen (1993) => keramist
(werken in keramiek met de brug als inspiratiebron)
Thomas Dekker (1998) => schilder, 2- en 3-dimensionale werken
(schilderijen in strakke composities met ook weer de brug als centraal thema)
Tim Treijtel (1968) => zoon van Aad, hout- en metaalbewerker
(sculpturen in metaal met het werk van zijn vader als basis daarvoor)
Timon Prospèr (1994) => multi-disciplinair kunstenaar
(audio-visuele presentatie over gebied en brug, met persoonlijke interpretatie)

CreAct

24 nov-4 dec

Kunstruimte de Melkfabriek, ’s Hertogenbosch
24 t/m 27 November  en 30 November t/m 4 December 13-18 uur.

Opening 24 November 17.00 -18.00 uur

Finissage 04 December 16.00 -17.00 uur

(Oud)studenten van vier kunstacademies tonen hun ideeën, experimenten en ontwerpen, na een OPEN CALL van Stichting Grafein.

CREACT is ontstaan nadat de Stichting Harry van Kruiningen Grafein benaderde voor een project.
Harry van Kruiningen (1906-1996) was destijds een vernieuwend graficus en een kunstenaar met verschillende identiteiten: “innovator, initiator, activist en creator”.

Voor de open call heeft Grafein deze identiteiten, de grafische drukprocessen en het kunstenaarsboek als uitgangspunt gebruikt.

Grafiek heeft een lange traditie zowel binnen de beeldende kunst, het ontwerpen als de illustratie en biedt mogelijkheden ideeën te vermenigvuldigen.
Het kunstenaarsboek ligt in het verlengde hiervan. 

Druk & Proef

11 tot en met 20 nov.

Druk&Proef is een uitwisselingsproject, waarbij 43 Grafein-vrienden een kleine oplage van een nieuw werk hebben gedrukt en naar huis gaan met een mapje met vijf prenten van andere vrienden, hun eigen prent en de catalogus.


In de Melkfabriek worden deze prenten tentoongesteld en is één exemplaar van elke prent te koop voor €175. Met de aanschaf van een prent steun je de kunstenaar, Grafein en de Melkfabriek.


Deelnemers: Angelique Kleijne, Anita van Hout, Anna van Suchtelen, Anna van Stuivenberg, Anna Mulder, Anne van Dalen, Bert Menco, Cas De Vries, Cisca Poldervaart, Frans Baake, Hans Laban, Harriet Rademakers, Hilly van Eerten, Ida Kleiterp, Jeroen van Lente, Joop Overkleeft, Josée Wuyts, Frans de Groot, Joyce Ennik, Kai Ming Li, Karin Schreppers, Klaske Prins, Leni van den Berge, Leonie van Santvoort, Lia Stouten, Loes Huis in ’t Veld, Louise De Vries Lentsch, Maaike Heukelom, Maja Anna Chris, Marga Verhoeven, Maria Klerx, Maria Kapteijns, Marie-Louise Saanen, Monique De Leij, Paco Kamil, Paul de Ruiter, Petra Berghorst, Petra Rouwendal, Roos Marthe Thijsen, Tim Hinterding,
Valeria Vangelista, Véronique Driedonks, Willemijn van Dorp en Zita Uiterwijk.
De catalogus van Druk&Proef is te koop voor €5,00 (formaat 21 x 21 cm, 48 pagina’s), zolang de voorraad strekt.


Op zondag 20 november is de finissage van de tentoonstelling van 16-17 uur. Hartelijk welkom allemaal!

Storyline

28 okt tot en met 6 nov

Storyline,

Een expositie met een verhaal! Van 28 okt tot 6 nov. kan je beeld komen lezen in Kunstruimte de Melkfabriek in Den Bosch.  

Storyline is een verzameling grafische werken die stuk voor stuk, op hun eigen manier, als een verhaal te lezen zijn. Litho’s, zeefdrukken, etsen, riso’s en installaties of combinaties van dit alles. 

De beeldende kunstenaars Nantsje Vonk  ML Wasiela, Maartje van der Kruijs en Lisetteh, nemen je mee in deze sferische werelden die van sprookjesachtig naar compleet bizar neigen. Aan u om er uw vinger op te leggen.

Tijdens de expo wordt een actieve rol van het publiek gevraagd. 

De titelbordjes bij de werken zijn afgedekt, bij de kijker ligt de vraag een titel bij een werk te bedenken en ermee op de foto te gaan. Deze foto’s worden worden weer onderdeel van de expositie in een doorlopende slideshow. 

Daarnaast worden er bijzondere demonstraties gegeven door de kunstenaars zelf tijdens openingstijden. 

Kortom, genoeg om uw hoofd mee te vullen. 

opening; Vrijdag 28 okt 19;30u

openingstijden;  29 en 30 okt en 

                            5 en 6 nov van 13-17u

Explozietie!

15 t/m 23 oktober

Magda Snijders maakt met haar werk zichtbaar wat haar triggert, wat haar raakt. Soms zijn dat vormen, soms zijn dat thema’s. Lange tijd was zij bezig met het uitdrukking geven aan het ouderlijk huis: het Verdwenen Huis, het Vrolijke Huis, het Lege Huis.. Momenteel verdiept zij zich in Hard Zacht. Ze werkt bij voorkeur met klei, maar bij dit thema komen andere materialen aan te pas zoals steen en prikkeldraad.

Marion van Delst was vier jaar toen haar mening vast stond; wij als mensheid moeten goed voor de aarde zorgen! Ze raapte afval op in het bos, lampen moesten uit, de kraan mocht niet onnodig aan, de deuren moesten dicht voor de warmte en ze attendeerde haar ouders op de schadelijkheid van chemicaliën. Haar drang om te creëren maakte dat ze ging schilderen, eerst met acrylverf daarna met olieverf. Het gebruik van dat vloeibaar plastic en andere chemicaliën wrong met haar zorg voor al wat leeft op Aarde. Wat nu…?
 

Heleen Wilke speelt sinds de kleuterschool. Met kinderen en leerlingen. Ze is er van overtuigd ben dat dat spelen je doet verplaatsen naar een andere wereld. Een wereld zonder verdeeldheid. Haar atelier is de plaats waar ze met verf, papier en alles wat ze verzameld , beeld geeft aan wat op haar netvlies staat. Heel lang was dat groot werk, vooral met mensen, omdat communicatie het drijfvermogen van de mens is.  Nu haar zicht minder wordt, wordt het werk ook kleiner.


Waar gaat het over, waar kijk ik naar?
Die vraag stelt Jettie Dooper zich.
“Als ik bezig ben weet ik niet wat het wordt , maar wel weet ik wanneer het me bevalt, wanneer ik het herken, het resoneert.” Ze legt, plakt, kijkt, scheurt, tekent gebruikt papier, stof, wat er voor handen is om de puzzel te leggen. Om die chaos, te ordenen, dat fascineert
haar.

GA Shoppen

Pop-up prentenwinkel in de Melkfabriek

Zoek jij nog iets moois voor aan de muur? Zet dan 1 en 2 oktober alvast in de agenda! In dat weekend zijn de prenten uit de GA collectie te zien én te koop in Kunstruimte de Melkfabriek. 

Normaal gesproken zijn ze alleen via het beeldscherm te bekijken, maar binnenkort kun je ze ook ‘live’ bewonderen: de prenten uit de GA grafiekwinkel. Op 1 en 2 oktober kan iedereen op zijn gemak komen rondneuzen door de gevarieerde collectie van het Grafisch Atelier Den Bosch. De collectie bevat unieke prenten van bekende Brabantse kunstenaars als Jan de Bie, Nan Groot Antink en Tijs Rooijakkers. Maar er is ook werk van jonge talenten, zoals Sioejeng Tsao, Lotte van Lieshout en Hanna de Haan.

  • Pop-up prentenwinkel
  • 1 en 2 oktober van 13 tot 17 uur
  • Op za 1 oktober sluiten we dag af met een hapje en dankje
  • In het weekend van 8 en 9 oktober open op afspraak (via info@gadenbosch.nl of tel 073 6 134 277)
  • Kunstruimte de Melkfabriek, Guldenvliesstraat 4h Den Bosch
  • Gratis toegankelijk

Op de foto’s: prent links is van Jan de Bie, rechts twee ‘centsprenten’: linker van Hanna de Haan, rechter van Astrid Florentius.

Voor ieder wat wils
Er is voor ieder wat wils: van zeefdruk tot ets en van risoprint tot litho. Naast prenten voor aan de muur verkopen we ook bijzondere edities, zoals grafiekmappen (voor elke muur in je huis een prent), leporello’s en kunstboeken. Aantrekkelijk voor de kleinere en iets grotere portemonnee. De prijzen liggen tussen de €25 en €500.

Neem alvast een voorproefje, bekijk de online grafiekwinkel

Still GrowBetsy de Boer nodigt u graag uit voor haar overzichtstentoonstelling.
U bent welkom op 17, 18, 24 en 25 september.

📞 0031624502873
✉️ betsydeboer@still-grow.com
🖥 http://www.still-grow.com

Blij dat jij er bent

14 t/m 24 juli

‘blij dat JIJ er bent’ is de titel van een expositie over INCLUSIVITEIT en DIVERSITEIT

Justin Croes, Jeroen Nissen, Femke Linders, Dylan van de Wal, Camiel Derkx, Kasper van Tol, Mark Beusen en Eduard Linders;
8 kunstenaars, die vanuit 8 verschillende art-disciplines hun visie geven op dit thema.

Samen maken zij een positief statement voor een inclusieve maatschappij, een wereld waarin een veilige plaats moet zijn voor iedereen,
ongeacht geloof, kleur, geaardheid, overtuiging, beperking, welbevinden, leeftijd, of wat dan ook.

Opening: donderdag 14 juli om 19.30 uur, geopend van 18.00 – 21.00 uur.

Officiële opening: vrijdag 15 juli om 14.00 uur door Dhr. M. Van der Geld, wethouder van o.m. Cultuur en Diversiteit van de Gemeente Den Bosch.

Overige openingstijden: t/m 24 juli op woensdag t/m zondag van 12.00 – 17.00u.

Reboot

AANKONDIGING MELK 22 DOOR SOPHIA STEENBERGEN EN GEOFFREY VAN DIJK
In de Melkfabriek presenteren twee Bossche kunstenaars tijdens een exclusieve, eendaagse expositie gezamenlijk hun werk. Geoffrey van Dijk maakt tekeningen over allerlei onderwerpen en Sophia Steenbergen maakt zeefdrukken en schilderijen. In deze bijzondere expositie tonen en verkopen beide kunstenaars los van elkaar zowel oud als nieuw werk.

Expositie Melk 22 door Sophia Steenbergen en Geoffrey van Dijk in kunstruimte de melkfabriek

27 augustus 2022 – openbaar toegankelijke grande opening (16.00)
28 augustus 2022 – geopend voor publiek (12.00 tot 17.00)

Salvis Slavišens (Letland, 1993) en Rikki Swart (Nederland, 1997)

27 t/m 29 juli

presenteren een gezamenlijke installatie genaamd REBOOT.

Zij hebben elkaar ontmoet tijdens hun bacheloropleiding aan de kunstacademie in Breda, waar zij naast hun individuele praktijken ook een samenwerking zijn gestart. Sindsdien heeft Salvis zijn Master behaald aan het ‘Institute of Visual Cultures’ van St. Joost in Den Bosch, waar Rikki de volgende zomer ook afstudeert.
Hun werk is ontwikkeld van meer publiekgerichte projecten naar autonoom werk geïnspireerd door de ruimte waar het getoond wordt. Verwacht van REBOOT een experimentele, kinetische en sculpturale installatie waarbij de objecten interactief worden door geluid, beweging en ruimte.
U bent van harte welkom om de installatie te ervaren op 27, 28, 29 juli van 12:00 tot 18:00 uur.
……………………………………………………………………………………………………………………………………….

Dobbic Rebirth

Jeroen van Halen

Vughtse kunstenaar Dobbic (Jeroen van Halen) begon 3 jaar geleden spontaan met schilderen, na jarenlang in de muziekwereld te hebben gezeten.

In de expositie genaamd Rebirth, laat hij zien hoe bekende gezichten in een nieuw daglicht getoond worden, waardoor deze weer op een kleurrijke manier nieuw leven worden ingeblazen. Ook laat hij originele feestelijke karakters zien die zijn voorliefde voor ouderwetse cartoons weergeven. 

29 juni t/m 10 juli 2022

opening 29 juni 19-22u

Expositie Gomorra

Seks, schaamhaar, ongelijke borsten, een scheve penis, puistjes, vetrollen, afscheiding, erectie, geaardheid, speeltjes, drag, soa’s, masturbatie, BDSM, anticonceptie, abortus en gender. Het zijn allemaal doodnormale begrippen waar men veelal dagelijks mee in aanraking komt, en toch vinden we het moeilijk om erover te praten. Dit menselijk onvermogen vloeit voort uit een combinatie van onzekerheden, schaamte en onwetendheid. Via onze werken stimuleren wij een interne dialoog met het publiek, om zo het doodnormale weer heel normaal te maken.

Deze expositie over seks, seksualiteit, gender en alles daar omheen is samengesteld met werken door kunststudenten van verschillende academies verspreid over het land (FHK Tilburg, St. Joost Den Bosch, ArtEZ Arnhem). Tijdens de expositie zijn er ook evenementen georganiseerd zoals een workshop, artistic research en een spoken word performance. De expositie zal te zien zijn van 15 tot en met 19 juni 2022 in Kunstruimte de Melkfabriek.

Instagram @gomorra_expo

Exposanten

Bram van den Dries
Emely Flach
Danique Waarle
Puk van de Wouw
Kasper van Tol
Ina Brinkert
Elisa Agterberg
Renee Riebeek

Met dank aan  @gemeenteshertogenbosch